FSB scholarship examination Past Questions & Answers

The following is a comprehensive questions and correct answers regarding the Federal Scholarship Board, FSB scholarship examination.

Though these past questions are a copy of past interview questions from previous FSB examinations organized by the Federal Government of Nigeria for their local scholarship awards tenable in Nigerian tertiary institutions, they are only available as a preparation tool (guide).

We urge you to learn the techniques used in answering the questions instead of cramming and hoping to see similar questions on your interview day.

So beware of those that will tell you that FSB are too lazy to set new questions for each year’s interview — that’s a big lie! Because I have once sat for the interview and I fell into this trap of FSB being too lazy!

 If that is the case, why don’t you think for a second that FSB would be giving out plenty of #150,000 to many Nigerians who sit for the interview; and by statistics, this will be increasing every year — something that FSB can’t even afford to pay. Be warned and take rational actions!

Comprehensive FSB past questions and answers are usually hard to get since the examination (also called interview by FSB itself) is not paper-based but computer-based (CBT). So make sure you bookmark this page for future reference.

Also, take not that FSB interview is divided into two sections:

1. English section (60 questions), and

2. Arithmetic (40 questions), and the total time for the exam is 1hr 30mins.

The Arithmetic section is a combination of Mathematics, Geometrical shapes or Figures, and Basic Computer Science.

Sometimes, current affairs questions can be added in the section; and to avoid being taken unaware by FSB, don’t forget to read Nigerian current affairs for Nigerian scholarships now or after you must have finished reading this page. The rest of the two sections above are covered here in this page.

Early preparation is the key to succeeding in this interview!

COMPREHENSION PART

Until widespread clearing of land began after 1861, the Tweed Valley, from the beach dunes to the mountains, was covered by dense wetland forests and rainforest.

 The rainforest had plenty of red cedar, which grew along the river banks and over the floodplains and foothills. Some of these trees were huge, up to sixty metres tall and as much as two thousand years old.

Cedar was highly valued for its light weight, rich pink to red colours and interesting grain patterns. The tall trees provided magnificent lengths for the mills. Much early Australian furniture was made from cedar. The timber of the Tweed Valley was felled close to the river banks and then was tied and

floated downstream to the river mouth for shipping to the big cities. The river provided the only means of removing the timber, because the felled trees were so bulky.

By the 1870s, the cedar industry was in decline. Land cleared for farming was on the increase and easily obtainable, and large cedar trees were becoming scarce. It was purely an extractive industry, which put nothing back. Given that many original trees were thousands of years old, it would have been hundreds of years before the plantings could have been harvested in any case.

Tweed Valley cedar was valued in colonial Australia for all the following reasons EXCEPT:

 A: the trees were easy to fell and remove.

 B: the timber was sought after for furniture making.

C: the timber was light in weight.

D: the timber was prized for its colour and grain variations.

E: the tree trunks were long and straight.

Answer: A. Reason: The only means of removing the trees was via the nearby rivers; more so, the trees were too tall to be fell.

Which of the following can we say caused the decline of the cedar industry?

A: Suitable trees closer to the river grew scarce.

 B: Clearing for farming land was reducing the rainforest.

C: Felled trees were not replaced.

D: A and B together.

E: B and C together.

Answer: E. Reason: The increase in clearing the rainforest for farming led to reduction in the cedar trees; also it would take over hundreds of years before a reasonable cedar tree can be gotten, and therefore the trees were not replaced.

The debate on whether Australia will have a nation-wide carbon trading scheme ended last week with the government committed to a national emissions scheme from 2012. However, the decision-making as to how we power the economy in a carbon constrained world is only just beginning.

Fossil fuels like coal and oil have underpinned our economic growth and standard of living for decades. The current resources boom is there because other countries want our fossil fuels, and for all these reasons it is profitable to keep mining them. Ironically, the income may help develop

the technologies to replace them, but it is a matter of which and when.

Almost certainly, in the race to reduce emissions, new technologies such as solar, wind and geothermal (heat from rocks) power will compete against gas, clean coal and perhaps nuclear energy to win the hearts and minds of the business world. In the end, business will favour whatever is a cheap, abundant and reliable solution.

You can imagine the lobbying that will ensue from the different interest groups, to attract business capital and government support so that their technology wins out. There may be many collapsed ventures and lost fortunes along the way.

Fossil fuels will be in demand for some time yet because:

A: we have no other options.

B: they are plentiful and cheap in Australia.

C: our wealth and lifestyle are at present dependent on them.

D: A and B together.

E: B and C together.

Answer: C.

In the writer’s view ‘there may be many collapsed ventures’ along the way because:

A: cheaper fossil fuels will continue to be used for a long time.

B: business will favour existing sources, rather than undergoing expensive change.

C: carbon emission rules will cripple new energy sources.

D: not all the options will be adopted, so the cheaper and more efficient will survive.

E: None of these.

Answer: C.

Tailgating another vehicle is unsafe and illegal. Many rear-end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front of them. The rules state that a driver must keep sufficient

distance from the vehicle in front in order to stop safely and avoid a collision. Drivers should allow a

minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead. At sixty kilometres an hour, this equates to thirty-three metres; at a hundred it equates to fifty-five metres. More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility.

Tailgating another vehicle is unsafe because:

 A: all rear end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front.

B: it may not allow sufficient time and space to stop and avoid a collision.

C: it is against the road rules.

D: it is a reckless practice.

E: None of these.

Aswer: B.

‘More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility.’ We can infer from this that:

A: people drive faster in rain and poor visibility.

 B: the writer is merely calculating on the safe side.

C: braking is more hazardous in rain and poor visibility.

D: the road rules state that this must be so.

 E: All of these.

Answer: B.

CORRECT SPELLING PART — Which is the correct spelling of the word in the following questions:

A. Silhouette

B. Sillhoutte

C. Silhoutte

D. Sillhouette

Answer: A

A. Secertary

B. Secetary

C. Secetery

D. Secretary

Answer: D

A. Apatetic

B. Apatethic

C. Apathetic

D. Apathethic

Answer: C

A. Gluton

B. Glotone

C. Glutton

D. Glutin

Answer: A

A. Mayonnaise

B. Mayonase

C. Mayonaise

D. Mayonnaize

Answer: A

COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH THE WORDS PROVIDED:

People prefer —— leaders to —— leaders.

A. arrogant/down

B. humble/abase

C. humble/arrogant

D. arrogant/abase

Answer: C

Though her —— was not announced, her departure was.

A. departure

B. arrival

C. Arrival

D. coming

Answer: B. Reason: option C starts with capital letter!

Ben’s bag is —— while Mary’s bag is ——.

A. expensive/cheap

B. expensive/costly

C. costly/cheap

D. mild/cheap

Answer: A.

John was —— to follow us but James was so ——.

A. reluctant/down

B. reluctant/eager

C. up/eager

D. down/reluctant

Answer: B

The lady was affirmed guilty by the police but the —— set her free.

A. judiciary

B. jury

C. government

D. judicatory

Answer: B

CHOOSE THE WORD THAT IS OPPOSITE IN MEANING TO THE UNDERLINED WORDS:

Mr. Okon was abased while his wife was ——.

A. extolled

B. depressed

C. degraded

D. humiliated

Answer: A. Reason: options B, C, and D are nearest in meaning to the underlined word.

Mr. Barry is amateur but his wife is a ——.

A. proffesional

B. bungler

C. dilettante

D. unskilled

Answer: A. Reason: options B, C, and D are nearest in meaning to the underlined word.

Though web development is a

lucrative business, some sadists consider it ——.

A. unproffitable

B. profitable

C. surplus

D. abundant

Answer: A

Wean

A. continue

B. quit

C. abandon

D. stop

Answer: A

Glutton

A. Caring

B. Voracious

C. Greedy

D. Gormandiser

Answer: A

CHOOSE THE WORD THAT IS NEAREST IN MEANING TO THE UNDERLINED WORDS:

Sandra is too voracious for my liking.

A. liking

B. greedy

C. undounted

D. kind

Answer: B

One quality he admires in ladies is

humility.

A. modesty

B. pride

C. arrogance

D. contemptness

Answer: A

Ado is a wealthy man.

A. popular

B. rich

C. magnificent

D. maleficent

Answer: B

Henry is so competent ; that’s why I love him.

A. reluctant

B. unskilled

C. skilled

D. porpoise

Answer: C

Mary is so extravagant with money.

A. wasteful

B. careful

C. minimum

D. moderate

Answer: A

Our life on earth is ephemeral .

A. temporary

B. prolonged

C. long-lived

D. postponed

Answer: A

COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH THE APPROPRIATE WORD(S):

We went to —— house yesterday.

A. their

B. thier

C. there

D. thiere

Answer: A

She was —— by good teachers.

A. thought

B. thuoght

C. tuaght

D. taught

Answer: D

I know —— the man lives.

A. wear

B. were

C. where

D. wie

Answer: C

The —— is so bright.

A. whether

B. wether

C. weather

D. wehther

Answer: C

She told us to go and —— for ourselves.

A. Sea

B. see

C. sae

D. Seea

Answer: B

Tunde’s car —— is faulty.

A. brake

B. break

C. braike

D. breake

Answer: A

My brother took me to the building ——.

A. sight

B. cite

C. cyte

D. site

Answer: D

Learn to do the —— things always.

A. rite

B. write

C. wright

D. right

Answer: D

He promised to —— a small ball for us.

A. bye

B. by

C. buy

D. bie

Answer: C

They —— where she lives.

A. knows

B. now

C. know

D. nows

Answer: C

WHAT IS THE CORRECT MEANING OF THE UNDERLINED WORDS:

A tour leader needs to be a gregarious person.

A. Well-traveled

B. Retiring

C. Adaptable

D. Chatty

E. Companionable

Answer: A

Far from being upright and moral, his behavior showed him to be fallible .

A. Capable of falling over

B. Weak-kneed

C. Immoral

D. Capable of errors

E. None of these

Answer: D

He was a morose man, so people tended to avoid him.

A. Large

B. Cheerful

C. Idiotic

D. Sullen

E. None of these

Answer: D

You cannot be a hero without being a

coward.

A. Fearful

B. Fearless

C. Mighty

D. Awesome

E. None of these

Answer: A

MISCELLANEOUS ENGLISH QUESTIONS:

In each of questions 41 and 42, choose the option that best completes the gap(s).

41. You should be ______ about the new machine and also _______ not to spoil it.

a. cautious/careful

b. Careful/cautious

c. Careful/careful

d. caring/careful

Answer: A

42. Our health teacher always says that it is important to ______ thoroughly in order for proper

______ to occur.

a. rankle/temerity

b. mitigate/digestion

c. digest/transmutation

d. masticate/digestion

Answer: D

In each of questions 43 and 44,choose the option that represents the given phrase or clause.

43. A small group of people who are involved in secret plans to get political power.

a. Coup

b. Cabal

c. Stalwort

d. Dissident

Answer: B

44. The job of writing a dictionary.

a. Lexicography

b. Cartography

c. Bibliographer

d. Philology

Anwer: A

In each of questions 45 and 46, choose the option that is nearest in meaning to the

underlined words

45. Sule is known for his misogynism

a. Hatred for mankind

b. Love for gymnastics

c. Hatred for women

d. love of women.

Answer: C

46. Our teacher has an effervescent behaviour.

a. Antagonistic

b. Complacent

c. Enthusiastic

d. Unwanted

Answer: C

In question 47 choose the option opposite in meaning to the underlines

word or phrase.

47. She started off being quite matey with everyone.

a. Amiable

b. Unfriendly

c. Harsh

d. Pleasant

Answer: B

48. Which of the following words below is correctly spelt.

a. Kwashiorkor

b. Kwashriorkor

c. Kwarshiorkor

d. Kwasheokor

Answer:A

49. Which of the following is correctly spelt?

a. Lymphocyte

b. Lymphocyete

c. Lymphocite

d. Lymphosyte

Answer: A

50. The headquarters of the WAEC international is in?

a. The Gambia

b. Nigeria

c. Ghana

d. Sierra Leone

Answer: B

51. The Nigeria National Anthem was adopted in?

a. 1976

b. 1977

c. 1978

d. 1979

Answer: C

52. In a computer system, using Windows Operating System, a file deleted in a computer can be restored from the

a. Shortcuts

b. Recycle Bin

c. Programs

d. Control Panel

Answer: B

53. USB is an acronym for

a. Universal Serial Bus

b. Universal System Backbone

c. Universal Software Business

d. Universal Study Bundle

Answer: A

54. A digital computer operates on binary digits of

a. 0 and 10

b. 1 and 10

c. 10 and 20

d. 0 and 1

Answer: D

55. The Arithmetic and Logical Unit is in what section of the computer

a. CPU

b. UPS

c. Monitor

d. Scanner

Answer: A

56. Which of the following can be used as a primary storage device?

a. Digital Versatile disk

b. Magnetic drum

c. PROM

d. RAM

Answer: D

57. What is the full meaning of HTML?

A. Hyper Technology Mark-Up Logarithm

B. Hyper Text Materials Logistics

C. Hyper Text Mark-Up Language

D. Higher Transfer Protocol Language

Answer: C

58. What is the nearest in meaning to vacuous?

a. Unintelligent

b. Brave

c. Angry

d. Stubborn

Answer: A

59. Which of the following is a programming Language

a. Ms-Word

b. English

c. Fortran

d. French

Answer: C

60. Marathon is to race as hibernation is to

a. Winter

b. Bear

c. Dream

d. Sleep

Answe: D

61. Who founded the first political party in Nigeria?

a. Obasanjo Olusegun

b. Osama Mark

c. Are Onakoni

d. Herbert Macaulay.

Answer: D. In 1923.

MATHEMATICS

1. If 12% of x is equal to 6% of y, then 18% of x will be equal to how much percent of y?

a. 7%

b. 9%

c. 11%

d. None of the above

Answer:

12% of x = 6% of y

18% of x = ?

Cross multiply to get X = 9.

2. If a number is 20% more than the other, how much percent is the second number less than the

first?

a. 12(1/3)%

b. 16(2/3)%

c. 16(1/3)%

d. None of these

Answer:

Let A be 20% more than B i.e. A = B + 0.2B = (1.2)B

then,

B = A/1.20

=> [(B – A)/A] x 100 = [( A/1.20 – A)/A] x 100 = [(1/1.20 – 1)] x 100 = -16.666…%

=> B is 16.666…% lower than A

The correct answer from the given list is: B

3. If A’s income is 25% less than that of B, then how much percent is B’s income more than that of

A?

a. 33(1/3)%

b. 66(2/3)%

c. 11(2/3)%

d. None of the above

Answer :

=> 25 percent less is 1– 0.25

=> A = (1 –0.25)B = 0.75B

=> B = A/0.75

=> B = 4/3A

So B’s income is 4(33(1/3))% = 133.3333333%

Now, B’s income more than that of A is 133.333333% –100% = 33.333333% = 33(1/3)%. i.e. option A.

4. If the given two numbers are respectively 7% and 28% of a third number, then what percentage

is the first of the second?

a. 20%

b. 25%

c. 18%

d. None of the above

Answer:

 Here, k = 7 and l = 28

Therefore, first number = (k/l)x100 % of second number = 7/28 x 100% of second number = 25% of second number. So the correct option is: B.

5. Two numbers are respectively 60% and 20% more than a third number, Second number

expressed as a percentage of first is

a. 75%

b. 90%

c. 80%

d. None of the above

Answer:

Let A = 1st number, B = 2nd number, C = 3rd number.

Given:

1.) A is 60% more than C

2.) B is 20% more than C.

Question: Express B as a percentage of A.

Saying a number is X# more means than that number is (1+X) times that number.

So given 1, we have A = (1+0.60)*C = 1.6C

So given 2, we have B = (1+0.20)*C = 1.2C

That means

B/A = (1.2C)/(1.6C) = (1.2/1.6) …. (the C cancel)

and 1.2/1.6 = 3/4 = 0.75.

So B/A = 3/4 which means B = (3/4)A

B = (0.75)A = (1-0.25)A

So B is 25 % less than A or B is 75% of A i.e. option A.

6. Two numbers are less than a third number by thirty percent and thirty seven percent

respectively. How much percent is the second less than the first?

a. 15%

b. 10%

c. 20%

d. None of the above

Answer:

Let the third number be x.

then first number = (100-30)% of x

= 70% of x = 7x/10

Second number is (63x/100)

Difference = 7x/10 – 63x/100 = 7x/10

So required percentage is, difference is what percent of first number

=> (7x/100 * 10/7x * 100 )% = 10% i.e. option B

7. Two numbers are respectively twenty percent and ten percent more than a third number. How

much percent is the first number more than the second?

a. 9(1/11)%

b. 7(1/11)%

c. 11(1/11)%

d. None of the above

Answer:

Using the same method in the previous question, we obtain (1.2– 1.1)100 % = 10% more than the second number. So none of the above is the correct option.

8. The average ages of three persons is 27 years. Their ages are in the proportion of 1:3:5.What is

the age in years of the youngest one among them

a. 11

b. 9

c. 7

d. 6

Answer:

Let the ages of the three persons be X, 3x, and 5x

Then (9x) /3 = 27

=> X = 9. i.e. option B.

9. An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same

distance in 1 hours, it must travel at a speed of:

a. 300

b. 360

c. 700

d. 720

Answer:

Distance = (240 x 5) = 1200 km.

Speed = Distance/Time

Speed = 1200/(5/3) km/hr. [We can write 1 hours as 5/3 hours. i.e. It is (3*1)+2=5,

So it is 5/3 hours and now speed = distance/time that’s why 3/5.]

Required speed = 1200 x 3km/hr = 720 km/hr. i.e. option D.

10. Which of the following numbers is divisible by 3, 4, 5, and 6?

a. 30

b. 48

c. 75

d. 120

Answer:

120 = (2×3)×4×5

Hence option D is the correct one.

11. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is fifty (50) years. What is the age of the youngest child?

a. Three years

b. Four years

c. Five years

d. Seven years

Answer:

The five children’s ages will be :-

x, x + 3, x + 6, x + 9, x + 12.

Added together this gives:

5x + 30

Total of ages = 50

5x + 30 = 50

5x = 50 – 30

5x = 20

x = 4.

The youngest child is 4 years old. i.e. option B.

12. Seun, Tayo and Dayo are to share N120 in the ratio 4:3:2 respectively. What is the sum of the shares of Seun and Dayo?

a. N93.33

b. N80.00

c. N66.67

d. N40.00

Answer:

Let X be the least share, then 4X + 3X + 2X = 9X = 120.

=> X = 120/9 = 40/3.

Now, Seun receives 4X = 4(40/3) = 160/3.

Also, Dayo receives 2X = 2(40/3) = 80/3.

Thus, sum of shares of Seun and Dayo is = (160 + 80)/3 = 240/3 = #80 i.e. option B.

COMPUTER SCIENCE AND ICT

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.

B. spam.

C. viruses.

D. identity theft.

Answer: B

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A. data mining

B. data selection

C. POS

D. data conversion

Answer: A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex

inventory and sales computer systems.

A. Data

B. Point-of-sale (POS)

C. Sales

D. Query

Answer: B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s

tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

A. PSS

B. POS

C. inventory

D. data mining

Answer: A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an

example of a law enforcement specialty called:

A. robotics.

B. simulation.

C. computer forensics.

D. animation.

Answer: C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data

B. processing data into information

C. analyzing the data or information

D. storing the data or information

Answer: C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database

all of the animal’s movements.

A. POS

B. RFID

C. PPS

D. GPS

Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead

of manually. This technology is known as:

A. robotics.

B. computer forensics.

C. simulation.

D. forecasting.

Answer: A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.

B. open.

C. experimental.

D. in the public domain.

Answer: A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100

nanometers.

A. Nanoscience

B. Microelectrodes

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A

11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of

intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process

B. Software

C. Storage

D. Information

Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.

B. processing.

C. storing.

D. organizing.

Answer: B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.

A. present

B. input

C. output

D. store

Answer: B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual

print of the picture is considered:

A. data.

B. output.

C. input.

D. the process.

Answer: B

16. Computers use the ____________ language to process data.

A. processing

B. kilobyte

C. binary

D. representational

Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:

A. multimedia.

B. words.

C. characters.

D. numbers.

Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is

made up of a unique combination of:

A. eight bytes.

B. eight kilobytes.

C. eight characters.

D. eight bits.

Answer: D

19. The term bit is short for:

A. megabyte.

B. binary language.

C. binary digit.

D. binary number.

Answer: C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:

A. megabyte.

B. byte.

C. kilobyte.

D. gigabyte.

Answer: B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.

A. kilobyte

B. bit

C. gigabyte

D. megabyte

Answer: C

22. A ____________ is approximately a million bytes.

A. gigabyte

B. kilobyte

C. megabyte

D. terabyte

Answer: C

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.

A. Hardware

B. A device

C. A peripheral

D. An application

Answer: A

24. The components that process data are located in the:

A. input devices.

B. output devices.

C. system unit.

D. storage component.

Answer: C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:

A. scanner.

B. mouse.

C. keyboard.

D. printer.

Answer: D

26. Which of the following is an example of an input device?

A. scanner

B. speaker

C. CD

D. printer

Answer: A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:

A. hard disk drives.

B. printers.

C. floppy disk drives.

D. CD drives.

Answer: B

28. The ____________, also called the “brains†of the computer, is responsible for

processing data.

A. motherboard

B. memory

C. RAM

D. central processing unit (CPU)

Answer: D

29. The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.

B. motherboard.

C. storage device.

D. output device.

Answer: B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:

A. application software.

B. system software.

C. operating system software.

D. platform software.

Answer: A

31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

A. An instruction

B. Software

C. Memory

D. A processor

Answer: B

32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and

____________ software to work together.

A. management

B. processing

C. utility

D. application

Answer: D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:

A. platforms.

B. applications.

C. programs.

D. storage devices.

Answer: A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different

operating systems.

A. languages

B. methods

C. CPUs

D. storage devices

Answer: C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:

A. network.

B. mainframe.

C. supercomputer.

D. client.

Answer: A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many

businesses.

A. supercomputers

B. clients

C. laptops

D. mainframes

Answer: D

37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations

extremely rapidly.

A. Servers

B. Supercomputers

C. Laptops

D. Mainframes

Answer: B

38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.

A. network

B. wireless

C. slow

D. broadband

Answer: D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without

this access is known as the:

A. digital divide.

B. Internet divide.

C. Web divide.

D. broadband divide.

Answer: A

40. ____________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on

an extremely small scale.

A. Nanotechnology

B. Micro-technology

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process à Output à Input à Storage

B. Input à Outputà Process à Storage

C. Process à Storage à Input à Output

D. Input à Process à Output à Storage

Answer: D

42. ____________ bits equal one byte.

A. Eight

B. Two

C. One thousand

D. One million

Answer: A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).

A. 8

B. 2

C. 1,000

D. 1

Answer: B

44. A byte can hold one ____________ of data.

A. bit

B. binary digit

C. character

D. kilobyte

Answer: C

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a

means by which users can interact with the computer.

A. The platform

B. The operating system

C. Application software

D. The motherboard

Answer: B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.

A. communication

B. application

C. system

D. word-processing software

Answer: C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as

your car or your electronic thermostat.

A. Servers

B. Embedded computers

C. Robotic computers

D. Mainframes

Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an

icon, are called:

A. instructions.

B. the operating system.

C. application software.

D. the system unit.

Answer: A

49. The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.

B. transaction and application.

C. Windows and Mac OS.

D. system and application.

Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:

A. system unit.

B. CPU.

C. mainframe.

D. platform.

Answer: A

SOME IMPORTANT ABBREVIATIONS IN ICT, COMPUTER, AND INDUSTRY (BUSINESS):

 the following are possible abbreviations you should watch out for in FSB interview.

CAC => corporate affairs commission.

PC => Personal computer

HDD => Hard disk drive

PCI => Peripheral component interconnect

GUI => Graphic user interface

VGA => Visual graphic adaptor

ASCII => American standard code for information interchange

EBCDIC => Extended binary coded decimal interchange code

CPU => Central processing unit

ALU => Arithmetic and logic unit

ROM => Read only memory

RAM => Random access memory

PROM => Programmable read only memory

EPROM => Erasable programmable read only memory

EEPROM/EAPROM => Electrical erasable/alterable programmable read only memory

ICT => Information communication technology

VDU => Visual display unit

CD => Compact disk

DVD => Digital versatile disc

OS => Operating system

LAN => Local area network

WAN => Wide area network

MAN => Metropolitan area network

USB => Universal serial board

UNIVAC => Universal automatic computer

BIOS => Basic input and output system

AGP => Accelerated graphic port

IDE => Integrated drive electronics

ATX => Advanced technology extended

MHZ => Megahertz

GHZ => Gigahertz

RW => Re-writeable

SIMMs => Single in-line memory module

DIMMs => Dual in-line memory module

ENIAC => Electronic number integrator & calculator

EDSAC => Electronic dialog storage automatic computer

IC => Integrated circuit

DIR => Directory

DOC => Document

PDA => Personal digital assistance

MOS => Metaoxide semi conductor

SDT => Serial data transmission

PDT => Parallel data transmission

GIGO => Gabbage in gabbage out

LSIC => Large scale integrated circuit

MAC => Media access control

CMD => Command

CMOS => Complimentary metaoxide semi conductor

PAN => Personal area network

CAN => Campus area network

SQL => Structured query language

DBMS => Database management system

ISP => Internet service provider

SIM => Subscriber identification module

FORTRAN => Formular translator

URL => Universal resource locator

COBOL => Common basic oriented language

BASIC => Beginner all purpose symbolic instruction code

CSS => Cascading style sheet

XXS => Cross site scripting

HTML => Hypertext markup language

RFI => Remote file inclusion

DDOS => Distribution denial of service

SEO => Search engine optimisation

PHP => PHP Hypertext preprocessor

WWW => World wide web

TCP => Transmission control protocol

IP => Internet protocol

VPN => Virtual private network

HTTP => Hypertext transfer protocol

CCNA => Cisco certified network associate

XML => Extensible mark-up language

CISCO => computer information system company

CEH => Certified ethical hacking

CCNP => Cisco certified network proffessionals

USSD => Unstructured supplementary service data.

CURRENT AFFAIRS:

though there were no questions on current affairs in 2018 FSB interview, no one is guaranteed the same happening in 2019 or in subsequent years. 

Endeavor to share this post with your friends to avail them this opportunity, and to leave your comments or questions here by using the comment box below.

Happy FSB interview preparation and success in your FSB examination

Source: Naija Scholarships Buzz!

VNTI OFFICIAL.

Help Us Inform Your Friends Now On:
TwitterFacebookWhatsAppGoogle+BufferLinkedInPin It

Leave a Reply Or A Question