>LADOKE AKINTOLA UNIVERSITY(LAUTECH) 2006 PHYSICS POST-UTME PAST QUESTIONS. FREE(A)

>LADOKE AKINTOLA UNIVERSITY OF TECHNOLOGY
2006 POST UME TEST
(SUBJECT: PHYSICS )
(QUESTIONS: 1 TO 10 OF 20)

INSTRUCTION: ANSWER ALL QUESTIONS
1. A solid weighs 0.040N in air and 0.024N when fully immersed in a liquid of density 800kgm. Calculate the volume of the solid (g = 10ms -2 )
(a) 2.0 x 10 -6 m 3
(b) 2.5 x 10 -6 m 3
(c) 3.0 x 10 -6 m 3
(d) 2.0 x 10 -6 m 3
2. A body of mass 5kg starts from rest and is acted upon by a force 100N, theacceleration in ms -2 and final velocity after 10secs will be
(a) 20ms -2 , 20ms -4
(b) 25ms-2, 250ms -4
(c) 20ms-2, 200ms-4
(d) 10ms-2, 300ms-4
3. All these are true about impulse except
(a) It is the change in momentum of a body
(b) Its unit is Ns
(c) it's the product of force and time
(d) it's the change in acceleration of a body
4. A car of mass 100kg moves at a constant speed of 20m/s along a horizontal road where the frictional force is 200N. Calculate the power developed by the engine.
(a) 2000watt
(b) 3000watt
(c) 4000watt
(d) 5000watt
5. According to Newton's second law of motion:
(a) Momentum is proportional to force action
(b) Action is equal to reaction but in the opposite direction
(c) Impulse force is inversely proportional to time.
(d) Force to rate e is proportional to change of momentum
6. The weight of heat energy needed to freeze one kilogramme of milk at the inverse point is known as
(a) Heat energy
(b) Latent heat of fusion
(c) Specific latent heat of fusion
(d) Specific heat capacity.
7. In a certain process 12,000 calories of hexane is supplied to the system while the system does work 7500j. find the change in internal energy : note 1 cal=4.184j
(a) 57,708j
(b) 42,708j
(c) 35,208j
(d) 50,208j
8. Some water is heated in a pot. The major mode(s) of the heat transfer through the water is/are by :
(a) Convection
(b) Conduction
(c) Radiation
(d) Conduction and radiation
9. Calculate the quantity of heat required to completely convert 20kg ice at 00C of water at the same temperature (specific latent heat of fusion of ice=336JKg -1
(a) 8.06KJ
(b) 706KJ
(c) 538kJ
(d) 6.72kj
10. An object of mass 10g requires 20j of heat energy to change its temperature by 20 C. Calculate the specific heat capacity of the object.
(a) 0.1J g -1 k -1
(b) 0.2 g -1 k -1
(c) 0.4 J g -1 k -1
(d) 0
REGISTER TO BE NOTIFIED OF THE REMAINING QUESTIONS AND ANSWERS
ANSWER KEY
1. A
2. C
3. D
4. C
5. C
6. C
7. A
8. A
9. D
10. A

VNTI- A PASSION FOR ACADEMIC EXCELLENCE

Comments

  1. U are a good role model to follows… .thanks 4 ur support

Leave a Reply Or A Question